مشاوره وسواس فکری ترس از چشم زخم
اختلالات اضطرابی شایع ترین نوع بیماری روانی است. از بین افراد مبتلا به اختلال اضطراب، 19.3 میلیون نفر از آنها فوبیای خاصی دارند. ترس از چشم زخم یا چشم خوردن یکی از نمونه های فوبیای خاص است. در این مقاله توضیح می دهم که این نوع ترس چیست و چگونه درمان می شود. همچنین راه هایی را که من افراد را در جلسه های مشاوره وسواس فکری ترس از چشم زخم آموزش می دهم تا بتوانند اضطرابشان را مدیریت کنند، بررسی می کنم.
ترس از چشم زخم چیست؟
ترس از چشم زخم نوعی فوبیای خاص است که در آن افراد ترس بیش از حدی از تماشا یا نگاه شدن دارند. ممکن است احساس خطر و نیاز به فرار بر آنها چیره شود و از جمع دوستانه یا جمعیت فرار کنند. در حالی که بسیاری از افراد عادی ممکن است زمانی که در مرکز توجه قرار می گیرند، سطحی از اضطراب را احساس کنند. اما این احساسات اغراق آمیز و با وضعیت افراد مبتلا به ترس از چشم خوردن تناسب ندارد. افراد هنگام تلاش برای اجتناب از چنین موقعیتهایی، ممکن است سبک زندگی خود را تغییر دهند و در رویدادهای اجتماعی شرکت نکنند. برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که این نوع اضطراب در زندگی کاری یا تحصیلی آنها اختلال ایجاد می کند.
ترس از چشم زخم و سایر اختلالات اضطرابی
روانشناسان ممکن است این حالت را هم یک فوبی خاص و هم بخشی از اختلال اضطراب اجتماعی بدانند. منبع معتبر موسسه ملی سلامت روان اشاره می کند که اصطلاح “فوبی خاص” به فوبیایی اشاره دارد که به اشیاء یا موقعیت های خاص مربوط می شود. افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی معمولاً اضطراب شدیدی نسبت به موقعیتهای اجتماعی یا ترس از آن دارند. فرد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی نگران است که دیگران رفتارها و اعمال او را قضاوت منفی کنند و در نتیجه احساس خجالت کنند.
افرادی که ترس از چشم زخم دارند چون در جمع های اجتماعی ترس از این دارند که از طریق دیگران به آنها صدمه وارد شود و این فکر مدام در ذهن آنها ظاهر می شود، دچار تپش قلب و حالت اضطراب می شوند. این افراد چون نگران هستند که دیگران از حالت درون آنها کسی باخبر شود ترجیح می دهند از آن جمع خارج شوند.
عوامل ترس از چشم خوردن
اگرچه به نظر نمی رسد یک علت واحد برای ایجاد فوبیا یا اختلال اضطرابی مانند اختلال اضطراب اجتماعی و یا ترس از چشم زخم وجود داشته باشد، اما عواملی وجود دارند که می توانند این خطر را افزایش دهند. دانشمندان بر این باورند که ترکیبی از عوامل می تواند در ابتلای فرد به اختلال اضطراب نقش داشته باشد. برخی از آنها ژنتیکی هستند، مانند سابقه خانوادگی. برخی دیگر ممکن است نتیجه تجربیات یک فرد باشد. اما در زیر بصورت خلاصه عومل را بیان می کنم
- آموزشهای خانوادگی
- آموزشهای مذهبی
- شاهد اتفاقات تصادفی
- شکست ها در زندگی
- شنیدن اطلاعات بدون منطق از دوستان
علائم وسواس ترس از چشم خوردن
افراد مبتلا به ترس از چشم خوردن، برخوردهای اجتماعی را استرس زا می دانند زیرا معتقدند دیگران آنها را تماشا می کنند و ممکن است دچار صدمه یا زیان از طریق چشم آنها شوند. علائم یک فوبی خاص می تواند بین افراد متفاوت باشد. با این حال، علائم وسواس فکری ترس از چشم خوردن شامل موارد زیر باشد:
- احساس عذاب یا خطر قریب الوقوع
- احساس نیاز به فرار
- تعریق
- لرزیدن
- تپش قلب
- تنگی نفس
- یک احساس خفه کننده
- حالت تهوع
- ناراحتی شکمی
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- احساس ضعف
- سرگیجه
- سبکی سر
- لرز یا گرگرفتگی
- احساس سوزن سوزن شدن
- تجربه ترس از دست دادن کنترل
- ترس از مردن
برای بسیاری از افراد مبتلا به این وسواس، حتی ایجاد یک برخورد اجتماعی می تواند برای شروع علائم آنها کافی باشد. برخی از افراد دعوت به معاشرت را رد می کنند زیرا از اینکه بخواهند استرس مرتبط با آن را تحمل کنند، بسیار مضطرب می شوند.
وسواس فکری ترس از چشم زخم روی زندگی فرد چه تاثیری می گذارد؟
من با افراد بسیاری که بخاطر ترس از چشم خوردن دچار مشکلات زیادی شدند جلسات مشاوره بسیاری داشتم که تاثیرات زیادی روی زندگی آنها داشته است، که در زیر بصورت خلاصه بیان می شود.
- فرد دچار اضطراب اجتماعی می شود و از حضور در جمع ها خودداری می کند. هم به دلیل اینکه نمی خواهد با آن اضطراب مواجه شود و هم اینکه صدمه نبیند.
- از پوشیدن لباسهای نو و زیبا خودداری می کند. او سعی می کند هرچند که لباسهای زیبا زیادی در کمد داشته باشد، باز هم از لباسهای کهنه و قدیمی خودش استفاده می کند.
- عکس های خودش را در دیوار منزل نصب نمی کند تا چشم نخورد.
- در تحصیلات دچار مشکل می شود، چون هر شکست خودش را بخاطر چشم خوردن می گذارد. تلاشی برای بررسی اشتباهاتش نمی کند.
- از گفتن موفقیت های خودش می ترسد که نکند دیگران با شنیدن این موفقیت ها به او چشم زخم بزنند، در نتیجه بیشتر فرصتهای خوب و عالی رشد و پیشرفت را از دست می دهند. همچنین در شغل های که نیاز به ارائه اطلاعات دارند، مثلا مدیر فروش موفق نمی شوند.
- مانع ثروتمند شدن فرد می شود. بعضی از افراد بخاطر اینکه چشم نخوردند، آنچنان تلاش برای بدست آوردن پول و ثروت نمی کنند، چون عقیده دارند وقتی ثروتمند شدند، ممکن است از دیگران چشم زخم بخورند و صدمه ببینند. بنابراین اصلا تلاشی برای رشد و پیشرفت نمی کنند.
- افرادی که در کسب و کار دچار مشکل می شوند، مدام اشتباهاتشان را تکرار می کنند. این افراد کارهای خودشان را ارزیابی نمی کنند و اشتباهاتشان را به گردن چشم زخم می گذارند. بنابراین بیشتر انرژی مغزشان صرف نشخوار ذهنی می شود و دنبال راه حل و بررسی مشکلات نمی رود.
- در ازدواج دچار مشکل می شوند. ازدواجشان به تاخیر می افتد، برای اینکه در جمع ها و مهمانی های دوستانه شرکت نمی کنند. از اینکه ازدواج کنند و مدام در محیط های شلوغ قرار گیرند، هراسان هستند. برای همین افرادی که به خواستگاری می آیند را رد می کنند.
- اگر فرد متاهل باشد، ممکن است در وابط فامیل همسر دچار مشکل شود، هر صحبت و تعریفی را به حساب چشم زخم و چشم خوردن بگذارد. در نتیجه خشم درونی با افراد فامیل پیدا می کند و از آنها دوری می کند.
- بعضی از این افراد بخاطر ترس از چشم خوردن، چشمان خودشان را در بعضی مواقع می بندند، یا این بصورت مستقیم به چشم فردی توجه نمی کنند.
- در بعضی مواقع مدام به فردی می گویند “تو چشمت شوره” و به آن شخص اضطراب اجتماعی وارد می کنند. آن فرد برای اینکه به دیگران صدمه وارد نکند وارد جمعهای دوستانه نمی شود. افسرده و مضطرب می گردد.
چشم زخم از دیدگاه روانشناسی
طبق تحقیقاتی که من انجام دادم. در منابع مختلف خارجی بررسی کردم هنوز این موضوع بصورت علمی اثبات نشده است. در بین پزشکان، دانشمندان، روانشناسان این موضوع کاملا رد شده است. شاید الان شما با دیدگاه خودتان این مطلب را می خوانید و از این حرف رنجیده شوید. حتی بخواهید دلیل های مختلفی بیاورید که آن را اثبات کنید. این اصلا مهم نیست، من کاملا شما را درک می کنم، چون دقیقا شما با دیدگاهی که آموزش دیدید آن را بررسی می کنید. با اینحال بنده با افراد زیادی جلسات مشاوره در مورد چشم خوردن داشتم و متوجه شدم شکستهایشان اصلا از چشم خوردن نبوده است. از بی مسئولیتشان بوده است.
چشم زخم و افسردگی
وسواس فکری ترس از چشم زخم فرد را از اجتماعات و جمع های دوستانه دور می کند. ترس از چشم زخم به خودی خود باعث افسردگی نمی شود. اما نشانه های افسردگی را در فرد تشدید می کند. مثل در خانه ماندن، منزوی بودن، گوشه گیر شدن، صحبت نکردن، یا کمتر حرف زدن. بعضی مواقع فرد مشکلات خودش را گردن دیگران و چشم زخم می گذارد و با این تفکر از دیگران بیزار و دچار خشم درونی می شود. اگر این موارد در ذهن فرد تشدید شود، دنیا را بسیار وحشتناک می بینند و ممکن است دچار افسردگی شوند.
درمان ترس از چشم خوردن
در جلسات مشاوره روانشناسی، روشهایی به بیمار آموزش داده می شود، تا توانایی اش در مدیریت اضطراب افزایش یابد. همچین روی باورهای فرد کار می شود و آنها را دقیق بررسی می کنیم. روش های آرام سازی ذهن آموزش داده می شود. سبک زندگی فرد دقیق مورد بررسی می گردد و آن را اصلاح می کنیم تا موجب تقویت این اضطراب نشود.
این باور طی جلسات منظم مشاوره می تواند تغییر کند و به مرور محو گردد. حتی در جلسات 4 یا 5 فرد تمایل دارد دوباره از طریق باورهایش مشکلات زندگی اش را به عهده چشم زخم بگذارد اما با مشاوره های منظم سعی می شود کاملا این باور از بین رود.
چند نمونه داستان افراد مبتلا به ترس از چشم زخم
دختر خانم 38 ساله ای با من تماس گرفته بود. ایشان 2 سال در منزل بود و از فعالیت های اجتماعی و شغلی دوری می کرد. تصویر یک فکر منفی در ذهنش همیشه نمایان بود و او را آزار می داد. 14 سال پیش، برای یکی از اقوامش اتفاقی رخ داد. یک از چشمانش لوچ شد و منحرف شد. البته بعد نزد چشم پزشک درمان شد.
اما اینکه بصورت اتفاقی و یک دفعه این بیماری رخ داد، بر اساس باورهایی داشت، تصور کرد آن بخاطر چشم زخم برای فامیلش رخ داد. این طرز فکر آنقدر تقویت شد که ایشان نمی توانست به مهمانی یا کنار دوستانش رود. از شغلش فاصله گرفت و در خانه ماند. طی جلسات مختلف روان درمانی ایشان به زندگی عادی برگشت و الان کسب و کارش را راه اندازی کرده است و فرد موفقی شده است.
کلام آخر
افراد مبتلا به ترس از چشم زخم، تعاملات اجتماعی را بسیار استرس زا می دانند. زیرا آنها فکر می کنند وقتی مردم آنها را تماشا می کنند، ممکن است بخاطر حسادت و یا شوری چشم به آنها صدمه بزنند. حتی برخی افراد به طور کلی از معاشرت اجتناب می کنند. این ترس آنها را از لذت بردن از فعالیت های روزمره باز می دارد، همچنین بر زندگی کاری یا تحصیلی آنها تأثیر منفی می گذارد. در فکرتو بساز انواع مشاوره روانشناسی ارائه می گردد. برای دریافت مشاوره و درمان این مشکل با شماره 09355923099 از طریق تماس تلفنی یا پیام در واتس آپ هماهنگ کنید.
برای باخبر شدن از آخرین مقالات، عدد 1 را از طریق کلید زیر به واتس آپ فکر تو بساز ارسال کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دوره های آموزشی مرتبط
پاکسازی ذهن با خود هیپنوتیزم
فرکانس آرامش ذهن صوتی | 396 هرتز
هیپنوتیزم برای ترک سیگار
سابلیمینال خواب اور عمیق
عبارت تاکیدی پولسازی | قسمت (2)
11 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ببخشید من هم مشکل ترس از چشم زخم دارم. نمی توانم در جمع ها راحت باشم. همش فکر می کنم کسی با چشمانش قراره به من صدمه بزنه. خسته شدم. نمی دونم چیکار کنم. همش به این موضوع فکر می کنم آیا من خوب می شم. به من کمک کنید.
ببخشید من قبلا وسواس زیاد داشتم همش دستامو میشستم دستگیره در دست نمیزدم اصلا خیلی اذیت شدم تا اینکه رفتم دکتر قرص بهم داد مصرف کردم تا چند ماه خوب شدم دوباره قرص ها رو ترک کردم الان نزدیک ۲ ماه قرص نخوردم خیلی اذیتم اون وسواس های قبلی رفته جدید اومده وسواس ترس از چشم زخم اصلا خیلی تنبل بی حال حوصله هستم احساس استفراغ میکنم خیلی ضعیف شدم ۲۴ ساعته در حال فکر زدن هستم خیلی استرس دارم بالاخره خیلی اذیتم. نا گفته نماند من به یکی خیلی دل بستم و شب روز بخاطرش فکر زیاد زدم. من طوری هستم همش احساس میکنم خودم خودمو چشم می زنم
درود
متوجه مشکل شما شدم، بارها و بارها با این مساله مواجه می شوم که افرادی از چشم زخم می ترسند و وسواس فکری ترس از چشم زخم دارند. درسته شما با مصرف دارو تا حدی خوب می شوید، اما موقعی که مصرف دارو را کنار بگذارید دوباره آن حالتها بر می گردد. بنابراین نیاز است که با هم جلسات مشاوره منظم داشته باشیم تا روی باورهای شما کار کنیم تا آنها را تغییر دهیم.
آقا دکتر من مطلب شما را خواندم
شما می توانید برای اثبات کنید که چشم زخم الکی هست
چون من یک پسر 3 ساله دارم هر وقت می ریم مهمانی پسرم مریض می شود
پسرم هم خیلی بامزه و زیبا هست هر کسی اون را بغل می گیره و نازش می ده
من از این حالت می ترسم
متوجه شدم هر وقت مهمانی رم بچه ام چشم می خوره و مریض می شه
خیلی ناراحت می شم، زنم عصبی شده
کلا حالم خوب نیست، می ترسم این بچه صدمه ببینه
میشه چیزی بگید من آرام بشم
یا مشاوره به من بدید
درود
وقت بخیر
ببینید نیاز نیست که من اثبات کنم که چشم زخم وجود دارد یا ندارد، چون حتی اگر من با دلایل منطقی برای شما اثبات هم کنم شما باور نمی کنید. مساله مهم این است شما دچار یک الگوی غلط رفتاری شدید و در این تله گرفتار شدید و هر اتفاقی را بر اساس آن تحلیل می کنید. شما باید حتما از جلسات مشاوره برای بهبود رفتار و طرز تفکرتان بهره مند شوید. فقط در این صورت است که شما به آرامش می رسید. با یک جمله نمی توانم شما را از شر، یک الگوی رفتاری که شاید 10 الی 20 سال در ذهن شما بوده است و مدام آن را تقویت کردید، خلاص کنم.حتما در واتس آپ به من پیام بدید تا زمان جلسه را با هم هماهنگ کنیم.
موفق باشید
آقای محمدی سلام
من تازه با سایت و کانال شما آشنا شدم
دستتون درد نکنه
خیلی عالیه
می خواستم بگم من هم به چشم زخم حساسم.
همش اتفاقات گذشته را بررسی می کنم
که کجا بودم و چه کسی به من چشم زد
و ازش دوری کنم
خود این فکر کردن زیاد خیلی خسته ام کرده
چیکار کنم
درود آقا فریدون
این بر می گرده به آموزش های مذهبی ما و بخش بزرگی از افرادی که به من مراجعه می کنند به این وسواس فکری دچار هستند، البته بستگی به شدت این وسواس دارد، می توان با برنامه ریزی و جلسات منظم مشاوره، قدرت این باورها را در ذهن ضعیف کرد. شما نیاز دارید در یک دوره 20 جلسه مشاوره شرکت کنید تا اصلاحات بر روی باورهای شما انجام شود.
موفق باشید
اقای محمدی خوبید
من از طریق یکی از فیلم های شما در کانال فکرتو بساز با شما آشنا شدم
من مادر پیری دارم که خیلی به چشم زخم اعتقاد دارد
مثلا میاد میگه دختردائی ات اگر مریض شد توی عروسی فلان خانم بهش چیزی گفت
مرتب مریضی های افراد را تحلیل و بررسی می کند
و مدام میاد آنها را با من درمیان می گذاره
من خیلی تلاش می کنم به حرفهاش توجه نکنم
اما من هم دارم اینطوری می شم
اینکه کسی چیزی به من بگه
یا تعریفی از من کنه خیلی حساس می شم
تا اینکه اداره بودم و یکی از همکارام گفت رنگ موهات خیلی قشنگه
اون روز خیلی فکرم درگیر شد
وقتی توی راه برگشت به خونه بود تصادف کردم
و عجیب این موضوع برای من اثبات شد که من چشم زخم خوردم
الان خیلی ترس دارم که یکی از من تعریف کند
دست خودم هم نیست
به نظر شما من چیکار باید کنم
درود دوست عزیز
متاسفانه بستگان و افرادی که در کنار ما هستند در این زمینه همیشه تاثیرگذار هستند. سعی می کنند با تکرار حرفها این الگوی اشتباه فکری را برای شما اثبات کنند. مثلا راجع به اتفاقات و حوادث طوری صحبت می کنند و همه آنها را به علائم چشم زخم خوردن ربط می دهند و شما ناخودآگاه باور می کند. این الگوی ذهنی غلط در فکر شما شکل می گیرد. در نتیجه رخدادهای زندگی خودتان را بر اساس الگوی جدید تحلیل و بررسی می کنید.
خوب برای اصلاح این تله ذهنی باید جلسات مشاوره روانشناسی با هم داشته باشیم
موفق باشید
سلام آقا
مشکل من با بقیه فرق می کنه
من می ترسم که خودم را چشم بزنم
همیشه فکرم درگیره که خودم را چشم بزم یا صدمه بزنم
خیلی این فکر درگیرم می کنه
خودم خودم را چشم میزنم
میشه من را راهنمایی کنید
درود
بله متوجه شدم
مواردی مثل شما هم زیاد هستند، این فکر بسیار آنها را ناراحت می کند. شما نیاز به جلسات مشاوره منظم دارید تا بهبود یابید.
موفق باشید