درمان اضطراب اجتماعی

اخیرا در یک مهمانی بودم. متوجه شدم فردی در جمع اصلا حرفی نمیزند. با او ارتباط برقرار کردم و ازش پرسیدم چرا حرف نمیزنید. او پاسخ داد، از اینکه مدام زیر نظر باشم و دیگران من را قضاوت کنند ترس شدید دارم. این ترس یا همان هراس اجتماعی می تواند بر کار، مدرسه، جمع های دوستانه، و سایر فعالیت های روزانه زندگی تأثیر منفی گذارد. حتی می تواند شما را از اجتماع دور کند و شما نتوانید دوست یابی کنید و همچنین حفظ دوستانی که دارید هم برای شما بسیار دشوار است. فرد برای اینکه با این اضطرابش مواجه نشود، معمولا از جمعهای اجتماعی دوری می کند. بنابراین تصمیم گرفتم در این مقاله راجع به روشهای درمان اضطراب اجتماعی صحبت کنم.
اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟
اختلال اضطراب اجتماعی یک نوع از اختلال اضطرابی است. فرد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی یا هراس اجتماعی در موقعیتی مانند صحبت در مهمانی یا جمع دوستانه در پارک، قرار ملاقات با افراد جدید، قرار ملاقات کاری، شرکت در مصاحبه شغلی، داوطلب شدن برای انجام کاری یا صحبت برای تعدادی افراد، رفتن به جلسه کاری رسمی یا حتی صحبت با صندوقدار یک فروشگاه قرار می گیرد، از اینکه حرفها و حرکاتش موردن بررسی، ارزیابی یا قضاوت دیگران قرار گیرد، دچار ترس و اضطراب می شود. همیشه نگران این است که ممکن است کار اشتباهی انجام دهد و دیگران او مسخره یا بازخواست کنند. حتی بعضی از این افراد از حضور در رستوران یا کافه خودداری میکنند. آنها میترسند از اینکه دیگران، آنها را موقع خوردن یا نوشیدن ببینند. حتی آنها میترسند رفتار بدی انجام دهند و دیگران بخاطر رفتار بدش او را ترک کنند.
تجربه مشاوره گیرندگان اضطراب اجتماعی
مشاوره گیرنده از تبریز
اتفاقاتی که برای این خانم در طول زندگی افتاد، ایشان را دچار ترس از قضاوت شدن و هراس اجتماعی کرد. این مشکل تا حدی پیش رفت که دچار لرزش دست شدند. این مشکل برای او بسیار بزرگ شد. همیشه ترس از این داشت که در مهمانی لرزش دستش زیاد شود و برایش شرمندگی بیاورد. در جلسات مشاوره به درمان اضطراب اجتماعی پرداختیم و با برنامه هیپنوتیزم درمانی مشکل لرزش دست را برطرف کردیم.
مشاوره گیرنده از مشهد
شرایط نامناسب در منزل و دعواهای پدر و مادر موجب شده بود که عزت نفس این فرد بسیار کاهش یابد و به مرور زمان دچار اضطراب اجتماعی شود. می ترسید در جمع کاری کند که موجب آبروریزی شود و دیگران او را مسخره کنند. این افکار منفی در همه زمانها و مکانها در ذهنش ظاهر می شد و آزارش می داد.
مشاوره روانشناسی با فردی در فنلاند
این فرد به علت اضطراب اجتماعی در موقعیت کاری و فضاهای شلوغ احساس ناراحتی و سردرگمی می کرد. در موقعیت کاری خودش که آرایشگاه مردانه بود هم کمی مشکل پیدا کرده بود. ایشان در جستجوی روانشناس ایرانی در فنلاند بود که من را پیدا کرد و با جلسات منظم مشاوره تلفنی این مشکل حل شد.
مشاوره گیرنده از مشهد
ایشان دچار اضطراب اجتماعی شده بودند.حدود 3 ماه هر هفته با هم جلسه مشاوره روانشناسی تلفنی داشتیم. ایشان بسیار پشت کامپیوتر وقت صرف می کردند و توجهی به اطرافش نداشته باشد. به مرور این الگوی قوی در ذهنش شد. در حقیقت ایشان این کار را برای فرار از اجتماع انجام می داد. به مرور متوجه شد که دچار هراس اجتماعی شده بود. خداروشکر ایشان توانستند بر هراس اجتماعی اش غلبه کند.
جلسه مشاوره روانشناسی از دیواندره
این خانم به علت شرایط بد خانوادگی دچار مشکلات خیالبافی، زود رنجی، رفتارهای تکانشی، کمال گرایی، نشخوار ذهنی، کم رویی، ناتوانی در نه گفتن، عزت نفس و اعتماد به نفس پایین، اضطراب اجتماعی شده بود که طی جلسات مشاوره تلفنی متعدد این مشکلات حل شد
مشاوره روانشناسی از مشهد
این کاربر به علت اضطراب اجتماعی که داشته است، در اجتماع و جمعهای دوستانه شرکت نمی کرد، همین موضوع باعث شد حتی نمی توانست کوچکترین نیاز های خودش را برطرف کند، افکار منفی خیلی ذهنش را احاطه کرده بود
مشاوره روانشناسی تلفنی از خوی
ایشان وابستگی شدید به پدرشان داشتند، وقتی او فوت کرد، دچار غم و اندوه فراوان شدند و به مرور زمان فراموش نشد و دچار افسردگی شدند، همچنین اضطراب اجتماعی داشتند. ترس از عمل جراحی هم داشتند. طی جلسات متعدد مشاوره، مشکلات کاملا حل شد و به حالت طبیعی برگشتند.
تاثیر هراس اجتماعی بر زندگی
در جلسات مشاوره روانشناسی تلفنی، افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی همیشه در صحبتهایشان اعلام می کردند در مکان های و موقعیت های اجتماعی آنچنان احساس ترس و اضطراب شدیدی می کنند که انگار اصلا قابل کنترل نیست. به عنوان مثال یک وکیل بیان می کرد در وسط ساعت کاری مثلا ساعت 11 آنچنان اضطراب اجتماعی اش افزایش می یافت که مجبور بود دوباره برگردد به خانه، تا کمی استراحت کند و حالش خوب شود. مثلا یک خانم در جلسه مشاوره بیان میکرد که وقتی یکی از فامیلها به من میگوید، دو هفته بعد مهمانی داریم و شما دعوت هستید، از همان موقع اضطراب من شروع میشود. ترس شدید دارم که در مهمانی کار اشتباهی کنم و مورد مسخره یا بازخواست دیگران قرار گیرم. حتی موقعی که زمان مهمانی میرسد، شکم درد میگیرم و از رفتن به مهمانی منصرف میشوم.

تاثیر اضطراب اجتماعی بر عزت نفس
تحقیقات نشان می دهد افراد بدون اضطراب اجتماعی سطح بالایی از عزت نفس دارند. آنها براحتی می توانند با هر شکستی مواجه شوند و بدون احساس ترس یا خجالت وارد موقعیتهای جدید شوند. این نشان می دهد که یک ارتباط معکوس بین اضطراب اجتماعی و عزت نفس در بین افراد است. هر چقدر اضطراب اجتماعی بالا باشد نشان میدهد فرد دارای عزت نفس بسیار پایین است. آنها ممکن است اعتماد به نفس ضعیفی به خودشان داشته باشند و یا فکر کنند خیلی بی ارزش هستند.
مطالعه دیگری نشان میدهد، افرادی با وضعیت تحصیلی ضعیف، که هرگز ازدواج نکرده اند، بیکار هستند، با والدینی که دارای فوبیای اجتماعی هستند زندگی میکنند، مطمئنا در برابر فوبیای اجتماعی یا هراس اجتماعی آسیب پذیرتر هستند. علاوه بر این، این افراد افکار منفی نسبت به خود دارند و بیشتر از همسالان خود عزت نفس پایینتری دارند. آنها باور میکنند نسبت دیگر افراد دارای نقصی هستند و خود را حقیرتر از آنها میدانند.
تاثیر اضطراب اجتماعی بر جامعه
کوچکترین واحد جامعه خانواده میباشد. اگر درمان اضطراب اجتماعی جدی گرفته نشود، میتواند زندگی خانوادگی را مختل کند، چونکه عزت نفس را کاهش میدهد و کارایی کاری را محدود کند. اگر در یک خانواده ارتباط اجتماعی و مهربانانه وجود نداشته باشد یا بسیار کم باشد، موجب میشود احساس ناتوانی و شرمندگی در اعضای آن خانواده افزایش یابد. از این حالت خودشان خجالت بکشند و از این وضعیت خودشان بسیار بترسند. مطمئنا روی پیشرفت مالی و درآمدی، پیشرفت تحصیلی، رفاه و آرامش خانواده تاثیر منفی میگذارد. اگر بنیان خانواده اگر متزلزل شود، مطمئنا مشکلاتی متعددی می تواند برای جامعه ایجاد کند.
ریشه اضطراب اجتماعی
تحقیقات و تجربیات در جلسات مشاوره با افرادی که مبتلا به اضطراب اجتماعی یا هراس اجتماعی هستند، نشان می دهد آنها دیدگاه بدی نسبت به خود و دنیای اطرافشان دارند. آنها خودشان را بی ارزش می دانند. همیشه ترس از قضاوت شدن و شکست خوردن دارند. از اینکه دیگران آنها را تائید نکنند همیشه نگران هستند. اتفاقات منفی دوران کودکی مانند تحقیر و توهین توسط خانواده و دوستان، طرد شدگی، طلاق پدر و مادر، اختلافات والدین، حادثه های دلخراش، ترس از چشم زخم، استفاده زیاد از بازیهای رایانهای و سوء استفاده جنسی میتواند ریشه اضطراب اجتماعی باشد.
علائم هراس اجتماعی
علائم اضطراب اجتماعی هم بصورت فیزیکی در جشم فرد نمایان می شود و هم اینکه می تواند بصورت روانی و فکر باشد:
- در هنگام صحبت کردن صدایش می لرزد
- لرزش دست در مهمانیها و جمعهای دوستانه
- تعریق شدید دستهای فرد
- افزایش ضربان قلب فرد
- سرخ شدن صورت و خجالت کشیدن
- لکنت زبان در هنگام صحبت کردن
- احساس درد شکم یا درد در ناحیه زیر قفسه سینه
- احساس اینکه توسط دیگران تماشا میشود
- احساس ترس از ارتباط با غریبهها
- از اینکه در موقع کار کسی نگاهش کند مضطرب میشود
- گوشهگیری در مهمانیها و جمعها
- ترس از تماس چشمی مستقیم
- ترس از شروع مکالمات در جمع
- ترس از ورود به اتاقی که از قبل افراد در آنجا هستند
- ترس از غذا خوردن جلوی دیگران
- اجتناب از پیدا کردن دوست
آیا اضطراب اجتماعی به مرور زمان خودش خوب میشود؟
تجربه در جلسات مشاوره روانشناسی نشان میدهد اکثر افرادی که برای این موضوع به مشاور مراجعه میکنند، این حالت را طی 10 الی 20 سال تحمل کردند. بعد به شرایط بدی رسیدند که قابل تحمل نبود به مشاور روانشناس برای درمان مراجعه میکنند. اضطراب اجتماعی در بیشتر موارد ریشه در تجربهها و آموزشهای دوران کودکی دارد. اگر فرد در ابتدای شروع اضطراب اجتماعی آن را درمان نکند، سعی میکند سبک زندگی اش را طوری تنظیم کند که با این اضطراب مواجه نشود. در نتیجه به مرور زمان این بیماری پیشرفت میکند و بسیار تشدید میشود. به عنوان نمونه یکی از مشاوره گیرندههای من برای اینکه با اضطراب اجتماعی خودش کمتر مواجه شود، شغلش را برنامهنویسی انتخاب کرد، تا همیشه پشت کامپیوتر باشد و با مردم کمتر مواجه شود. خوب به مرور زمان وقتی چند سال به همین شکل گذشت، اضطرابش چند برابر افزایش یافت.

راه های درمان اضطراب اجتماعی
درمان شناختی رفتاری
روشی که در اکثر مراجعه کنندگان نتیجه می دهد، استفاده از درمان از طریق شناخت رفتاری است. شما به طور کلی به حدود 30 جلسه درمانی نیاز دارید. در این دوره شما نسبت به رفتارها و باروهای و الگوهای ذهنیتان آگاه می شوید. افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس، یادگیری مهارتهایی برای کنترل اضطراب، یادگیری مهارتهایی برای کنترل استرس، که در موقعیتهایی که دچار اضطراب میشوید. در کل در این روش روی باورها و رفتار و واکنش شما نسبت به موقعیتها کار میشود.
مواجهه درمانی
این روش یکی از روشهای شناخت رفتاری است، که بر رویارویی تدریجی با ترسهای زمینهساز اختلال اضطراب تمرکز دارد، تا به شما کمک کند، در فعالیتهایی که از آنها اجتناب کردهاید شرکت کنید.
کلام آخر
شاید شما که این مقاله را خواندید نشانه هایی از اضطراب اجتماعی را در خودتان مشاهده کردید. هراس اجتماعی مطمئنا روی زندگی کاری و اجتماعی شما بسیار تاثیر منفی می گذارد. شما باید درمان اضطراب اجتماعی را جدی بگیرید. چون این اضطراب معمولا با گذر زمان رشد می کند و شدیدتر می گردد. برای دریافت مشاوره درمان هراس اجتماعی می توانید از طریق ارسال پیامک یا ارسال پیام در واتس اپ به شماره 09355923099 جلسه مشاوره روانشناسی را هماهنگ کنید.
برای باخبر شدن از آخرین مقالات، عدد 1 را از طریق کلید زیر به واتس آپ فکر تو بساز ارسال کنید.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خسته نباشید آقای مشاور
من دقیقا تو فیلمایی که دیدم شما مواردی رو فرمودید
بحث اضطراب اجتماعی و مردم گریزی و گوشه گیری دارم
از همه بدتر اگر اینهمه مدت نرفتم مشاور همش یه چیزی تو ذهنم میگفت خب بری که چی بشه؟ نتیجه نمیگیری که ! همش مانعم میشد این افکار منفی ؛ حتی فکر کردن به گذشته دیدن مریضی پدرم تو سن بیست سالگیم و درد کشیدنش و فکر بهش داغونم میکنه و اتفاقای بد دیگه که تو ذهنم تاثیر گذاشته
مرور تمام اتفاقات بد نابودم کرده و واقعا هیچ چیزی خوشحالم نمیکنه کلا نمیدونم چم هست فقط از درون متلاطم و داغونم
واقعا لب یه پرتگاه خودمو میبینم که هر لحظه ممکنه پرت شم پایین
خیلی خیلی احساس خطر میکنم
و اینکه مثلا یه کاری رو شروع میکنم عجله دارم زود نتیجشو ببینم
چندبار کار هنری یاد گرفتم همش تو ذهنم یه چیزی میگفت اینکار فایده نداره تا جا بیفتی زمان میبره
کلا ریشه داره موندم چیکار کنم واقعا با خودم
آهنگ شاد میذارم یا کاری که دوست دارم انجام میدم شاید در حد چند ساعت حالمو خوب کنه ولی بعد کلا نا امیدی و استرس و حال بد میاد سراغم
الان تمام فکرم فقط اینه اضطراب اجتماعی ام رو از خودم با صحبتا و راهنمایی شما دور کنم به مرور تا بتونم به کارای روزمره برسم و مستقل شم واقعا نمیخوام احساس بی عرضه بودن و ناکافی بودن رو برخلاف میل باطنیم دوش بکشم
تو رو خدا کمکم کنید
شما چطور مشاوره می دهید
درود
وقت بخیر
هراس اجتماعی یا اضطراب اجتماعی، یکی از مشکلات فکری مهمی می باشد که روی موفقیت و پیشرفت شما تاثیر منفی زیادی می گذارد. مشخص هست که این قالب فکری طی چند سال قوی شده است و الان دیگر در اختیار شما نیست. خوب نیاز هست جلسات مشاوره منظم داشته باشیم که روی باورها، احساسات، رفتار و عملکردتان تغییراتی ایجاد کنیم. این هم زمان بر است. پیشنهاد می کنم یک دوره 30 جلسه را با هم شروع کنیم تا این موارد را اصلاح کنیم
لطفا در واتس آپ به من پیام دهید.