افسردگی بعد از مهاجرت
در این مقاله می خواهم راجع به افسردگی بعد از مهاجرت صحبت کنم که خیلی شایع است. دلیلش اینه که من جلسات مشاوره متعدد با ایرانی ها و افغانی های و تاجیکی های عزیز مهاجر در کشور آلمان، فرانسه، انگلیس، فنلاند، نروژ، عربستان، امارات، کویت، هلند، روسیه، ترکیه، یونان و ایتالیا داشتم، متوجه تجربیات مشترک بین تمام افراد مهاجر شدم. این محتوا هم برای شما که الان در کشور خارجی زندگی می کنید مناسب هست و هم برای فردی که قصد مهاجرت دارد. به یاد داشته باشید، مهاجرت یکی از استرس زاترین چیزهایی است که می توانید به عنوان یک انسان تحمل کنید. چرا استرس زا، به دلیل اینکه در زمان بسیار کوتاه با تعداد زیادی از اتفاقات استرس زا زندگی مواجه می شوید و این می تواند اختلال اضطرابی ایجاد کند و اگر کنترل نشود ممکن است شما دچار افسردگی پس از مهاجرت شوید.
خوب دلایل افسردگی مهاجرت چیست؟
دلایل افسردگی مهاجرت به سه بخش تقسیم می شود:
قبل از مهاجرت
مهاجرت
بعد از مهاجرت
که در مقاله سعی می کنم به همه آنها بپردازم و شرح دهم.
حمایت نشدن از خانواده
اکثر افرادی که قبل از مهاجرت، وقتی این موضوع را با خانواده درمیان میگذارند با مخالفت خانواده مواجه می شوند. البته خانواده هایی هستند که از فرد مهاجر حمایت فکری و مالی می کنند. اما افرادی که حمایت مالی و فکری خانواده ندارند، مجبور هستند در این مسیر به تنهایی و بدون پشتیبانی خانواده قدم بردارند. خوب در این حالت همیشه نگران و مضطرب هستند، که آیا این تصمیم درست است یا نه. اگر در این مسیر شکست بخورم چه میشود. خوب این افکار فشار اضطرابی فراوانی به فرد میآورد. حتی بعد از مهاجرت موفق هم این فشار هست. چون فرد همیشه از دست خانوادهاش ناراحت و دلگیر است که در این مسیر از او حمایت نکردند و دچار نشخوار ذهنی می شود. در این موقعیت درمان نشخوار فکری اولویت بالایی دارد. اما فردی که بعد از مهاجرت نتایج مثبتی دریافت نکرد، دچار شرایط روحی روانی بدی میشود.
شرایط سخت مهاجرت قانونی
در این شرایط فرد از روشهای مختلف برای مهاجرت استفاده میکند. آن روشها اصلاً در این فیلم مهم نیست. اما در همه روشها فرد باید تمام مدارک تحصیلی و شغلی و خانوادگی را دقیق جمعآوری کند. آنها را ترجمه رسمی کند. وکیل مناسب پیدا کند. بعضی وقتها هزینههای وکیل مهاجرتی بسیار بالاست. در ضمن فرد باید حتماً نمره زبان انگلیسی یا زبان محلی آن کشور مثلاً زبان آلمانی را هم یاد گیرد. خود این مرحله شاید ۱ الی ۲ سال در بهترین حالت طول کشد. فرد مهاجر حتی بعد از کامل کردن مدارک و درخواست مهاجرت زمانی را باید برای دریافت ویزا صبر کند. زمان زیادی منتظر جواب ماندن فشار اضطرابی زیادی به فرد میآورد. چون فرد همیشه نگران است که آیا ویزا برای او صادر میشود یا نه. در این شرایط مهاجرت و افسردگی رابطه معکوس دارند. هرچه سریعتر مشکلات مهاجرت برطرف شوند، مطمئناً افسردگی کاهش مییابد.
شرایط بسیار سخت مهاجرت غیر قانونی
بعضی از افراد به هر دلیلی تصمیم میگیرند که بصورت غیر قانونی مهاجرت کنند. این افراد اتفاقات بسیار بدی را در مسیر مهاجرت تجربه میکنند. بارها من با افرادی که بصورت غیرقانونی مهاجرت کردند، جلسه مشاوره روانشناسی تلفنی داشتم. این افراد اتفاقاتی مثل تیراندازی، فرار، کشته شدن افرادی جلوی چشمشان، پیادهرویهای طولانی، مسیرهای سخت، امکانات بسیار ضعیف رفاهی، برخورد خشن مرزبانان و پلیسان را مشاهده کردند. خوب این اثر تروما در ذهنشان باقی میماند. به ویژه کسانی که به دنبال پناهندگی هستند، گاهی اوقات دورههای طولانی را در کمپهای پناهندگان با منابع ضعیف و خشونت بومی سپری میکنند. در برخی کشورها، پناهجویان در بازداشتگاههایی با شرایط سخت نگهداری میشوند که منجر به احساس ناتوانی آنها میشود. این حس میتواند افسردگی و سایر مشکلات سلامت روانی را در آنها تحریک یا تشدید کند. فرآیند طولانی دریافت شهروندی و خارج شدن از کمپهای پناهجویان میتواند بسیار آزاردهنده برای فرد پناهجو باشد و یکی از دلایل مهم افسردگی بعد از مهاجرت باشد.
وضعیت مالی و جستجوی شغل
من در چندین جلسه مشاوره با افرادی که به اروپا خصوصا آلمان مهاجرت کردهبوند، متوجه شدم که بیشتر این افراد ترس از دست دادن شغل یا پیدا کردن شغل مناسب دارند. بعضی از افراد در ایران یا کشورشان دارای شرایط خوب درآمدی بودند. وقتی به کشور مقصد میرسند. شاید مدتها دنبال شغل مناسب با تخصص خودشان باشند. حتی مدتی به شغلهایی خارج از تخصص خودشان با درآمد بسیار پایین مشغول میشوند. این وضعیت روحیه آنها را تخریب میکند. در بعضی مواقع مواجه با شرایط تبعیض نژادی میشوند البته این مورد بسیار کم میباشد. در بعضی مواقع شرکتها به افرادی که با شرایط پناهجویی به آن کشور وارد شدند به سختی کار میدهند. حتی کسانی که قبلا شغل مناسبی داشتند و به هر دلیلی شغلشان را از دست دادند، دچار اضطراب شدیدی میشوند و بعضی مواقع دچار حملات عصبی یا پانیک و علائم افسردگی شدید میشوند. شرایط درآمدی و پیدا کردن شغل مناسب یکی از مشکلات روانی مهاجرت میباشد.
تفاوتهای فرهنگی و عقیدتی
اختلاف فرهنگی یکی از مشکلات روحی بعد از مهاجرت است. یکی از نمونههایی که میتوانم بگویم این است، که من با مهاجران فارسی زبان از فنلاند، نروژ، سوئد، آلمان جلسات مشاوره داشتم، متوجه شدم بومیان این کشورها بسیار کمحرف هستند. شاید ما شرقیها در حالت عادی با دوستان و خانواده براحتی راجع به هر موضوعی صحبت کنیم، اما کمحرفی آنها برای ما تعجبآور و آزاردهنده است. نمونه دیگری که میخواهم بیان کنم مثلا در کشور آلمان سر ساعت 6 عصر اکثر مغازهها بسته میشوند، شهر کمی تاریک میشود. این برای ایرانیهایی که در شهرهایی زندگی میکردند که تا آخر شبها مغازهها باز بود، غیرقابل تحمل میباشد. شاید شما دارای باورهای بسیار قوی عقیدتی در دین خودتان باشید و متوجه شوید، وارد یک فرهنگی جدیدی شدید، که هیچ کدام از اصولش با عقاید دینی شما هم راستا نمیباشد. در بعضی مواقع زوجین دچار مشکلاتی میشوند. ممکن است همسر یا شوهر، هر کدام خودش را با فرهنگ جدید وفق دهد، اما طرف مقابلش این کار را نکند و بین آنها اختلاف بوجود بیاید و در دراز مدت چون این مشکلات حل نمیشود، ممکن است فرد دچار افسردگی شود. یکی از فواید مراجعه به روانشناس حل اختلافات خانواده توسط یک فرد بی طرف هست.
تفاوتهایهای اقلیمی
شاید شما این مساله را اصلا اهمیت ندهید و بگویید من با هر آب و هوایی خودم را وفق میدهم. من با ایرانیانی از کشور نروژ، فنلاند و سوئد جلسات مشاوره داشتم که بسیار از آب و هوای این کشور بیزار بودند. از اینکه 6 ماه باید در تاریکی و سرمای شدید باشند ناراحت و غمگین بودند. چون این شرایط برای آنها آشنا نبود. حتی در زمانی که 6 ماه روز بود باید پرده های بسیار قطور روی پنجره های منزل نصب می کردند تا موقع خواب روشنایی وارد منزل نشود. خواب آنها دچار اختلال میشد. افسردگی آنها در آن بازه زمانی افزایش مییافت. در این حالت آنها دچار افسردگی فصلی میشدند. حتی افرادی که در کشور آلمان بودند از سرما و رطوبت بسیار بالا شکایت میکردند. اکثر آنها میگفتند دچار رماتیسم شدهبودند. در آلمان در تابستان که طول روز بسیار زیاد است دما از ساعت 10 صبح تا 10 شب به حدود 30 الی 35 درجه میرسد و رطوبت هوا بسیار بالا میرود. اگر فردی از منطقهای گرم و خشک یا خوش آب و هوای ایران به این کشورها مهاجرت کند، این اختلاف آب و هوایی میتواند روی خلق و خوی فرد تاثیر منفی گذارد.
شرایط متفاوت تحصیلی
بعضی از مهاجران از طریق درخواست تحصیل در دانشگاه وارد کشور جدیدی میشوند. این افراد به راحتی وارد دانشگاه میشوند اما با تفاوتهای بسیار در مقایسه با شرایط تحصیل در ایران مواجه میشوند. متوجه میشوند که باید تلاش بسیاری در مطالعه درسها داشته باشند. چون کتابها به زبان فارسی نیست، استادها به زبان فارسی صحبت نمیکنند. همکلاسیها هم غریبه میباشند. همه اینها فشار روانی بالایی بر فرد وارد میکند. بعضی از این افراد هم از نظر مالی توسط خانواده حمایت نمیشوند در نتیجه باید به کار پاره وقت مشغول شوند. حتی در شرایط تحصیل پیدا کردن یک شغل در کشور جدید بسیار اضطرابآور است. حتی خانوادههایی که با فرزندانشان وارد کشور جدید میشوند در ابتدا در انتخاب مدرسه مناسب برای فرزندشان دچار مشکل میشوند. بعضی مواقع فرزندانشان دچار افسردگی می شوند، اما آنها چونکه رفتار با افراد افسرده را نمی دانند این شرایط را ندانسته تشدید می کنند.
تنهایی و غربت و اضطراب اجتماعی
یکی از مشکلات عمده افراد مهاجر احساس تنهایی شدید است. این افراد شبکه دوستانشان را در ایران از دست دادهاند. هنوز هم با جامعه جدید آشنا نشدند. نمی دانند با افراد و ساکنان کشور جدید چطور ارتباط برقرار کنند. ترس از قضاوت شدن پیدا میکنند. میترسند حرفی بزنند یا کاری کنند که اشتباه باشد. در بعضی مواقع فرد ممکن است در شهر کوچکی ساکن شود. کم جمعیتی شهر موجب تشدید افسردگی بعد از مهاجرت میشود. در بعضی مواقع یک نفر از اعضای خانواده مثلا همسر یا شوهر وارد کشور میشود و منتظر میماند تا ویزای دیگر اعضای خانواده هم صادر شود. این انتظار و تنهایی برای فرد بسیار ناراحت کننده میباشد. همیشه منتظر جواب مثبت اداره مهاجرت هستند و این انتظار فرد را بیشتر افسرده میکند.
اختلافات خانوادگی
یکی از مهمترین تاثیر مهاجرت بر سلامت، اختلافات خانوادگی بعد از مهاجرت میباشد. زن و شوهر به همراه فرزندان وارد کشور جدید میشوند. اگر یکی از اعضای خانواده مایل به مهاجرت نباشد، امکان دارد در ابتدای مهاجرت بین زوجین اختلاف ایجاد شود. امکانات ضعیف ابتدای زندگی میتواند به این وضعیت دامن زند. البته اختلافات بین فرزند و والدین هم اتفاق میافتد. در بعضی مواقع اختلافات زن و شوهر باعث میشود دولت برای آنها تصمیم گیرد و این موجب از بین رفتن بنیان خانواده میشود.
مشکلات در یادگیری زبان
مهاجرت به کشورهایی مثل آلمان، نروژ، فنلاند، و دیگر کشورهای اروپایی که زبان مخصوص خودشان را دارند شرایط را برای یادگیری زبان بسیار سخت میکند. یک مهاجر ایرانی شاید یک پیشنه زبان انگلیسی داشته باشد، اما در کشوری مثل آلمان خیلی به زبان خودشان اهمیت میدهند. در روابط عمومی همیشه از زبان آلمانی استفاده میکنند. در دیگر کشورها هم همین طور است. دیر مسلط شدن به زبان بومی آن کشور باعث میشود، فرد خیلی دیرتر با مردم بومی آن کشور ارتباط دوستانه برقرار کند و این خودش عامل اضطرابی برای فرد میشود.
مشکلات بین نسلی
یکی دیگر از مسایلی که من به وفور در جلسات مشاوره با ایرانیهای مقیم خارج مواجه شدم این است که، والدین همیشه رفتار فرزندانشان را با رفتار خودشان مقایسه میکنند. آنها همیشه در تعارض هستند. به عنوان مثال میگویند من برای پدر و مادرم خیلی احترام و ارزش قایل بودم، اما الان رفتار فرزندانم با من خیلی سرد هست. دقیقا همین انتقاد از طرف فرزندان هست. رفتار والدینشان را با والدین بچههای خارجی مقایسه میکنند و این مساله به آنها فشار روحی روانی خاصی میآورد.
این مطلب را حتما بخوانید: چگونه یک روانشناس خوب پیدا کنیم
کلام آخر
خوب من در این فیلم سعی کردم مهمترین دلایل افسردگی بعد از مهاجرت را بیان کنم. شاید شما بگویید راه درمان چطور است. ببینید مشکلات بسیار متنوع است، خیلی مواقع ریشه و عامل اصلی افسردگی پس از مهاجرت پنهان میباشد. بنابراین نمیتوان بصورت کلی یک راه درمان را تعریف کرد که به همه نوع مشکلات بخورد. اما توصیه من به شما که در خارج از ایران زندگی میکنید این است که سعی کنید همه مواردی که در ایران داشتید مثل ورزش، مهمانی، سفر، تفریح را در کشور خارجی هم داشته باشید. اگر شما دچار افسردگی پس از مهاجرت شدید، حتما باید از یک مشاور برای بهبود مشکلات روحی بعد از مهاجرت استفاده کنید. چون ممکن است این حالت تشدید شود و شما را ناتوان کند. برای دریافت مشاوره برای درمان افسردگی از من هم میتوانید از طریق شماره 09355923099 در واتس آپ پیام دهید.
برای باخبر شدن از آخرین مقالات، عدد 1 را از طریق کلید زیر به واتس آپ فکر تو بساز ارسال کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دوره های آموزشی مرتبط
پاکسازی ذهن با خود هیپنوتیزم
هیپنوتیزم برای ترک سیگار
خود هیپنوتیزم لاغری
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام فرید هستم از هلند
من چند ساله در هلند زندگی می کنم
مطلب شما را خواندم
خیلی خوب توضیح دادید
معلومه با ایرانی های زیادی در خارج صحبت کردید
من داشتم در مورد روانشناس ایرانی در هلند جستجو می کردم، مقاله شما راجع به افسردگی پیدا کردم
آیا در به من که در هلند هستم، مشاوره می دهید
چون دیدم فقط راجع به آلمان و نروژ مشاوره می دهید
درود
وقت بخیر
بله فرقی ندارد، من به ایرانی های مقیم اروپا مشاوره روانشناسی می دهم