بهترین روش درمان وسواس کندن مو
من بعضی مواقع در مهمانیها یا مجالس با افرادی آشنا میشوم، که ابرو ها یا مژه هایشان بسیار کم است. آنها سعی میکنند خودشان را از نظر و تماشای دیگران پنهان کنند. از یک طرف دلم برای آنها بسیار میسوزد و تمایل دارم که با آنها صحبت کنم و در مورد بیماریشان کمکشان کنم. اما از طرفی هم به حریم خصوصی آن فرد توجه میکنم و به خودم می گویم اینجا مکانی نیست که با آن فرد راجع به این موضوع صحبت کنم و باید به او احترام بگذارم. شما باید بدانید که این افراد به بیماری تریکوتیلومانیا یا کندن موی اجباری یا وسواس کندن مو دچار شدهاند. بنابراین تصمیم گرفتم، در این مقاله راجع به تجربیات خودم در مورد درمان وسواس کندن مو توضیحاتی ارائه کنم.
تریکوتیلومانیا یا اختلال موکنی چیست؟
تریکوتیلومانیا (تلفظ trick-uh-till-uh-may-nia)، که اغلب تریک نامیده میشود. در این بیماری فرد با میل غیرقابل کنترل برای کندن موهای خود از پوست سر، ابروها، مژهها یا سایر نواحی بدن مواجه میشود. در بعضی موارد میل کندن مو به اندازه شدید است، که موجب لکههای طاسی در سر و خالی شدن ابرو و مژه میگردد. برای افراد بیمار اغلب صحبت کردن راجع به آن شرمآور، منزویکننده و خستهکننده میباشد و راجع به این مشکل صحبت نمیکنند و موجب تشدید این بیماری میشوند.
علت بیماری موکنی چیست؟
تجربه من با مشاوره گیرنده های مختلف نشان می دهد که بیماری تریکوتیلومانیا بخاطر یک مورد مشخص نیست. مثلا فردی که تا 35 سالگی دچار این بیماری نبود اما بعد از فوت فرزندش دچار این بیماری شد. یا افراد جوان معمولا در دوران بلوغ برایشان این اتفاق می افتد. آنها معمولا در سن 12 تا 13 سال که در آن زمان با فشار درس و وظایف مدرسه درگیر هستند و همزمانی دارد با تغییرات هورمونی در بدنشان، در نتیجه این فشارها روانی موجب بروز این بیماری می شود. در بعضی افراد حتی با مشاهده دیگران در حال کندن مژه از ریشه و یا مطالعه کتابی که فلان دانشمندی در موقع حل مسایل علمیاش ابروهایش را میکند، دچار این بیماری شدهاند.
دلایل بیماری وسواس کندن مو
- سابقه خانودگی، در این حالت ممکن است فردی در خانواده مدام کندن مو را تکرار کند. افراد دیگر خانواده با دیدن این صحنه تاثیر می پذیرند و ممکن است این رفتار را تکرار کنند.
- استرس و فشار های اضطرابی، ممکن است فرد در محیط کار، تحصیل، در بین دوستان و اعضای خانواده تحت فشار باشد. این شرایط می تواند فرد را به این وسواس موکنی تحریک کند.
- افسردگی، فرد در اثر شکست های پشت سر هم دچار ناامیدی و یاس می شود، معمولا در خانواده ای مناسب هم نیست، این وضعیت ممکن است تحریک کننده اختلال کندن مو باشد.
- وسواس فکری – اجباری، در مواردی که افراد دچار مشکلات وسواس فکری می شوند، امکان دارد علائم با کندن مو و سایر موارد نمایان شود. این افراد دچار وسواس مو کنی می شوند.
- اتفاقات ناگوار، در برخی از افراد ممکن است شرایط سختی در زندگی برایشان پیش آمده باشد و آنها را بسیار مضطرب کند در نتیجه این اختلال کندن مو در آنها نمایان شود.
- تغییرات دوران بلوغ، شایع ترین حالت در نوجوانان که همراه با تغییرات هورمونی در بدنشان هستند، اختلال کندن موی سر، ابرو و مژه را تحریک کند.
- انزوا و بی حوصلگی، حتی در مواقعی که فرد بیکار است و وظیفه ای برای انجام ندارد، ممکن است دچار اختلال کندن مو شود.
- شرایط گیج کننده، این اتفاق مواقعی که فرد در انجام وظایفش به جاهای سخت رسیده است، برای تمرکز ابروها یا مژه هایش را میکند.
- اعتیاد، در بعضی از افراد زمان و مدت این وسواس طولانی می شود و بصورت اعتیاد در می آید و انجام ندادن آن به فرد اضطراب وارد میکند.
آیا در صورت ابتلا به تریکوتیلومانیا موهای من دوباره رشد می کند؟
در شرایطی که در آن فرد به طور مکرر موهای سر یا ابرو و مژه ها یا سایر نقاط بدن خود را میکند و احساس ناتوانی در توقف آن میکند، آسیب مکرر به فولیکول مو میتواند رشد مو را کند کند. اگر فولیکول آسیب دیده باشد، ممکن است 2 تا 4 سال طول بکشد تا موهای جدید دوباره رشد کنند.
چرا کندن مو حس خوبی برای افراد مبتلا به این بیماری دارد؟
برای بسیاری از افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا، موکنی پاسخی به استرس، اضطراب، ناامیدی یا کسالت و بیحالی است. فرد وقتی این کار را انجام میدهد، موجب تخلیه انرژی و در نتیجه احساس آرامش میکند. این افراد با اینکه میدانند این کار درست نیست و بعد از انجام آن ناراحت میشوند، باز هم به این کار ادامه می دهند. در اصل این کار راه فراری برای دوری از استرس، اضطراب و افسردگی باز میکند.
تجربه درمان وسواس فکری کندن مژه و ابرو با هیپنوتیزم
در فیلم بالا تجربه عملی فردی که، از برنامه های خودهیپنوتیزم درمان وسواس موکنی استفاده کرده است را مشاهده کنید. در این فیلم روند پیشرفت فرد در طی چند ماه بصورت تصویری نشان داده می شود.
چطور کندن مو به عادت تبدیل می شود؟
حتی کندن مو می تواند به یک عادت تبدیل شود. این کار چرخه ای در مغز ایجاد می کند که در آن به عادت فکر می کنید. درنتیجه میل به انجام آن را احساس می کنید. وقتی این کار را اجرا می کنید، مغزتان مواد شیمیایی به عنوان پاداش مانند هورمون دوپامین را در بدن ترشح میکند، که به شما احساس شادی و آرامش میدهد. سپس بدن شما انجام این عادت را با احساس خوب مرتبط می کند، که به نوبه خود این عادت را تقویت می کند و میل به انجام آن را شدیدتر می کند. برای افرادی که میل شدیدی برای کندن مو احساس میکنند، در واقع کندن مو و مژه و ابرو میتواند احساس آرامش را به همراه داشته باشد، زیرا آنها دیگر بیشتر از تمرکز بر روی موکنی بیشتر به آرامشی که کسب می کنند تمایل دارند.
تنوع فرهنگ اختلال کندن مو در افراد
برخی از افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا آیینها یا روالهایی در رابطه با وسواس کندن مژه و ابرو دارند، مانند انتخاب مو و بردن زیر بینی و بو کردن، یا نگاه کردن، یا سرگرم شدن و بازی کردن. بعضی افراد حتی موهای کنده شده را میخورند. هر شکلی از این اختلال می تواند برای فرد آرامش بخش یا خوشایند باشد. بسیاری از مردم همچنین از تجربه حسی تشریفاتی که در مورد کندن مو انجام می دهند لذت می برند. این می تواند شامل هر یک از حواس باشد، مانند صدای کندن مو یا مالیدن آن به دست، احساس یا طعم مو در دهان یا سایر احساسات دیگر. حتی بعضی ها با موچین موها و ابروهایشان را می کنند و ازاین کار بسیار لذت می برند.
دلایل یا بهانه های فیزیکی برای اختلال کندن مو
کندن مو گاهی اوقات به افراد کمک میکند، تا احساسات ناخوشایند فیزیکی را کنترل کنند. به عنوان مثال، برخی از افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا که مژههای خود را میکنند، آنها میگویند که هنگام پلک زدن احساس میکنند، مژهای مانع دیدشان میشود. بنابراین آنها سعی میکنند مژهای را که آزارشان میدهد را بردارند. آنها در این فرآیند، مژههای بیشتری بیرون میآورند و به این ترتیب عادت کندن مژه شکل میگیرد. افراد دیگر میگویند که در ناحیه ای که مو میکنند، احساس خارش یا گزگز میکنند و کندن آن به رفع خارش کمک میکند.
علائم های وسواس کندن مو
علامت اصلی تریکوتیلومانیا کندن موهای شما است، اغلب تا حدی که دچار ریزش مو یا لکه های طاسی می شوید. افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا اغلب سعی میکنند، این کار را متوقف کنند، اما نمیتوانند. آنها همچنین می گویند که کندن مو تأثیرات منفی بر زندگی، عزت نفس و اعتماد به نفسشان دارد. بعضی افرادی به خاطر این بیماری موهایشان را پنهان میکنند، یا کلاه گیس میگذارند، و یا ابروهایشان را رنگ میکنند تا جاهای خالیاش پر شود. بعضیها مژههای مصنوعی استفاده میکنند.
چند نوع وسواس موکنی وجود دارد؟
وسواس کندن مو میتواند متمرکز یا خودکار باشد. با موکنی خودکار، شما نمیدانید که در حال انجام آن هستید. کندن خودکار ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که شما در حال مطالعه، یا تماشای تلویزیون یا در دستشویی هستید و توجهی ندارید. موکنی خودکار میتواند پاسخی به احساس بی حوصلگی باشد. اما در کندن مو بصورت متمرکز، افراد میدانند که این کار را انجام میدهند، اما نمیتوانند جلوی خود را بگیرند. کندن مو بصورت متمرکز میتواند، راهی برای کاهش استرس یا آرام کردن خود باشد. شناخت نوع وسواس، به مشاور در انتخاب روشهای درمان وسواس کندن مو کمک میکند.
راه درمان وسواس کندن مو
درمان شناختی رفتاری وسواس کندن مو
مستندترین روشها برای کاهش کندن مو، درمانهای رفتاری شناختی (CBT) هستند. رفتارهای تکراری متمرکز بر بدن مانند تریکوتیلومانیا توسط بسیاری از محرکها آغاز میشود، بنابراین درمان نیاز به یک رویکرد دقیق و گستردهتر دارد که با بسیاری از این محرک ها در حد امکان سروکار دارد. همه مبتلایان تحت تأثیر محرکهای یکسانی قرار نمیگیرند و به روشهای مشابهی نیز تحت تأثیر قرار نمیگیرند. بنابراین درمان باید برای هر بیمار سفارشی شود. شناخت درمانی میتواند به رفع باورهای تحریف شدهای که بیمار میتواند در رابطه با رفتار کندن موی خود داشته باشد کمک کند. در این روش در جلسات مشاوره تمام باورها و احساسات و رفتار فرد شناسایی و ریشه یابی میشوند. همه آنها تحلیل و بررسی میگردند. در چرخه های منظم آنها اصلاح میگردند. در حقیقت باورها، احساسات و رفتار سالمی در فرد جاگزین میشود.
آموزش تغییر عادت
این نوع رفتار درمانی، درمان اصلی تریکوتیلومانیا است. شما یاد میگیرید که چگونه موقعیت هایی را که احتمالاً موهای خود را بیرون می آورید تشخیص دهید و چگونه رفتارهای دیگر را جایگزین کنید. به عنوان مثال، ممکن است مشت های خود را گره کنید تا این اصرار را متوقف کنید. خیلی مواقع اتفاق می افتد که این بیماری با اضطراب اجتماعی ارتباط نزدیک دارد. وقتی درمان اضطراب اجتماعی با موفقیت در فرد انجام می شود، علام بیماری موکنی کاهش می یابد یا بطور کلی برطرف می شود.
درمان وسواس کندن مو با هیپنوتیزم
هیپنوتیزم درمانی یک درمان موثر برای درمان وسواس کندن مو است، زیرا می تواند به سرعت به علت اصلی آن پی ببرید. از این روش به شما کمک می شود، تا طرز فکر و احساس خود را اصلاح کنید تا در آینده واکنش مثبت تری به شرایط سخت و دشوار نشان دهید. هیچ دو نفری شبیه هم نیستند، بنابراین من یک برنامه هیپنوتیزم درمانی سفارشی برای رفع نیازهای منحصر به فرد شما طراحی می کنم.
هیپنوتیزم درمانی می تواند به شما کمک کند:
- ریشه یابی علت کندن موها
- تغییر طرز فکر و احساس
- محافظت از تأثیر عوامل استرس زا
- تقویت روشها و مهارت های آرام سازی
- ایجاد عادتهای کنترل خودکار
- افزایش ذهن آگاهی
- احساس زندگی مطمئن تر و شادتر
کلام آخر
خوب حدود 1تا 2 درصد جمعیت انسان ها به بیماری وسواس کندن مو مبتلا میشوند. برخی افراد این بیماری و نشانه هایش را مخفی می کنند. این بیماری به مرور زمان تبدیل به یک عادت بسیار قوی می شود. بنابراین پیشنهاد می شود شما در هر سنی هستید حتی بالای 50 سال حتما تصمیم به درمان وسواس کندن مو بگیرید. من در جلسات مشاوره از هر سه روش استفاده می کنم و بسیار نتیجه بخش بوده است. برای دریافت مشاوره درمان وسواس موکنی میتوانید از طریق ارسال پیامک یا ارسال پیام در واتس اپ به شماره 09355923099 جلسه مشاوره روانشناسی را هماهنگ کنید.
برای باخبر شدن از آخرین مقالات، عدد 1 را از طریق کلید زیر به واتس آپ فکر تو بساز ارسال کنید.
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
برای راهنمایی در مورد اختلال مو کنی پیام دادم
من 16 سالم هست و یک سال و نیم این مشکل را دارم
تا حالا هم جایی برای درمان مراجعه نکردم
روش درمان شما چطور است؟
درود عزیزم
طی جلسات مشاوره دلایل موکنی شما ریشه یابی می شود و مهارتهایی به شما برای کنترل آن آموزش داده می شود. همچنین هیپنوتراپی هم انجام می شود
موفق باشید
سلام. ممنون از توضیحاتتون
من الان سی سال میشه که درگیر هستم
تمام زندگیم تحت تاثیر این بیماری قرار گرفت
الان که بخاطر میارم همون دوسه روز اول که برا سرگرمی یا از روی کنجکاوی چند تا مو کندم از سرم درگیرش شدم طوری که انگار چندین ساله دارم مو میکنم
و دیگه هیچ طوری نتونستم از شرش خلاص بشم
طعنه ها و تحقیر های مادرم، سرزنش اطرافیان و خیلی عوامل دیگه نتونست عاملی بشه برا توقف این کار
دقیقا تاریخش هم یادمه ۱۶ ۱۷ و ۱۸ شهریور سال ۷۴
و اولین چیزی که خیلی من را وسوسه کرد این بود که از بچگی تو مغز ما کرده بودن که مراقب باشین نامحرم موهاتون را نبینه😂
حتی یک تار مو
چون تو اون دنیا با همون تار مو از دار آویزون میشین😂
و من میخواستم ببینم این تارهای مو که هر کاری کنم باز هم از روسری بیرون میمونه، چطور طاقت داره وزن من را نگه داره
بالاخره آقای مشاور من به این بیماری مبتلا هستم و نتوستم ازش خلاص بشم
میشه منو راهنمایی کنید
درود عزیزم
وقتی شما 30 سال درگیر بیماری تریکوتیلومانیا هستید با چند جمله راهنمایی مشکل شما حل نمی شود. برای درمان تریکوتیلومانیا باید برنامه منظم و جلسات مشاوره برای تغییر باورها، احساسات و رفتارتان داشته باشیم. درمان کندن موی سر موقعی میسر میشود که شما تمرین هایی که در جلسات مشاوره به شما داده می شود را انجام دهید. همچنین می توانید درمان وسواس با هیپنوتیزم را هم تجربه کنید، چون مشاوره گیرنده های من از طریق این فایل های صوتی که تولید کردم نتایج بسیار خوبی گرفتند. با اینحال برای جلسات مشاوره به من در واتس آپ پیام دهید
موفق باشید